Home

Eye Filmmuseum & VERS – Talk – Vers x Badlands

6 september 2021
7:15 PM - 8:45 PM
Eye Filmmuseum
Openbaar

VERS is een platform voor en van beginnende beeldmakers. Deze avond buigt VERS zich over het thema hoe Nederlandse filmmakers – van babyboomers tot Generatie Z – in hun werk vrouwen en vrouwelijke seksualiteit verbeelden. Met gasten en discussie. Aansluitend hoofdfilm Zusje.

Het lichaam van de vrouw op het witte doek is veel bekeken en besproken. Maar wie is deze vrouw eigenlijk? En wat heeft zij hier zelf over te zeggen? Tijdens het programma Who is she? gaan we met drie generaties actrices in gesprek over de rol van de vrouw in de Nederlandse beeldcultuur.

Ook het Nederlandse filmlandschap kon in de jaren 70 niet ontsnappen aan de tweede feministische golf. Op het witte doek verscheen meer bloot. De seksualiteit mocht eindelijk toegeëigend worden. Maar door wie eigenlijk? Het waren dezelfde jaren 70 waarin Laura Mulvey schreef over de male gaze, het concept dat beschrijft hoe film vooral gestructureerd is vanuit de mannelijke kijker en dat vrouwen en hun lichamen hierin vaak een passieve rol toebedeeld krijgen.

Vijftig jaar later gaan wij met drie generaties Nederlandse actrices in gesprek over hoe zij kijken naar de rol van vrouw in film. Was de naaktheid die zijn intrede deed in de jaren 70 inderdaad schijn en heeft het lichaam van de vrouw inmiddels aan autonomie gewonnen? Ook praten we over de rol van identiteitspolitiek in dit debat en de verantwoordelijkheid van de filmmaker.

Het publiek kan vragen stellen via de app Mentimeter. Te gast is onder andere Susan Visser en Hanna van Vliet. Moderator is Isabel Sheridan.

Meer informatie

Ontdek soortgelijke evenementen:Home