Home

IDFA Meets N8BM: A Twist in the Fabric of Space

24 juni 2021
8:00 AM - 6:00 PM
Nederlands
Online
Openbaar

Op 24 juni duikt IDFA Meets diep in het Amsterdamse uitgaansleven. Ramon de Lima, voorzitter van Stichting Nachtburgemeester, laat als gastcurator van deze online editie de documentaire A Twist in the Fabric of Space zien, gevolgd door een gesprek over hoe belangrijk een clubscene als een creatieve uitlaatklep is. We doen dit natuurlijk met smaakmakers uit de Amsterdamse uitgaansscène.

Het nachtleven ligt nu al bijna anderhalf jaar volledig stil. Om het belang hiervan niet te vergeten, organiseert IDFA Meets, hét platform voor een nieuwe generatie documentairekijkers, een speciale avond rond dit onderwerp. Centraal staat de film A Twist in the Fabric of Space, de moderne stadssymfonie waar Morgan Knibbe in 2012 mee afstudeerde aan de Filmacademie.

In deze energieke documentaire, inclusief een dampende technobeat als soundtrack van het decor van de grote stad, heeft Knibbe het loskomen van de sleur van het dagelijks leven op een meeslepende manier vastgelegd.

Meteen na de film gaan een aantal vooraanstaande personen uit de Amsterdamse uitgaanswereld met elkaar in gesprek. Zo hoor je waarom Anne Rodermond (manager van Club Church, bekend van de vele gay fetishfeesten) en Isabelle Ho Kang You (Eerste Communie) zich blijven inzetten om mensen een plek te geven waar ze kunnen ontsnappen aan alledaagse structuren en waar taboes omarmd en regels doorbroken kunnen worden.

Aan de hand van de vier hoofdstukken van Morgan Knibbe’s A Twist in the Fabric of Space (‘Coming Down’, ‘Holding Tight’, ‘Wanting More’ en ‘Letting Go’) wordt de kracht van het nachtelijk uitgaansleven tegen het daglicht gehouden. Onderwerpen als normaliteit, identiteit en tegendraadsheid zullen hierbij zeker voorbij komen.

Het gesprek vindt plaats in het Nederlands. De link om je hiervoor aan te kunnen melden, vind je binnenkort op deze pagina.

A Twist in the Fabric of Space

Morgan Knibbe’s A Twist in the Fabric of Space is een visuele trip die de manipulerende kracht van film gebruikt als aanklacht tegen het gebrek aan waardevol contact, zeker nu alles online gebeurt. Knibbe laat met documentair beeldmateriaal de werkelijke en virtuele wereld door elkaar lopen, met beelden die digitaal gemanipuleerd zijn, om ons als kijker vooral te stimuleren om associatieve verbanden te leggen.

Het verhaal wordt verteld in vier hoofdstukken. Het eerste, ‘Coming Down’, is een scheppingsverhaal: van een zonnestelsel, van een kind. In hoofdstuk twee, ‘Holding Tight’, zien we hoe op een housebeat heipalen in de grond verdwijnen waardoor een hermetische wereld ontstaat met in zichzelf gekeerde mensen. Hoofdstuk drie, ‘Wanting More’, is een tripachtige beeldcollage. En in hoofdstuk vier, ‘Letting Go’, ontmoeten een jongen en een meisje elkaar in extase: eerst tijdens een rave en daarna in een seksscène.

Ramon de Lima is als voorzitter van de Stichting Nachtburgemeester een groot voorvechter van het creatieve uitgaansleven in Amsterdam. Daarnaast is hij programmamaker en muziekjournalist. In 2017 richtte Ramon Kondo op, een platform dat strijdt voor een inclusieve dansvloer en ruimte wil geven aan lokale kunstenaars.

Anne Rodermond studeerde modevormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie en is nu manager en programmeur van Club Church, een plek in Amsterdam waar de fetisj-subcultuur alle ruimte krijgt. Anne zet zich actief in voor gender, seksuele diversiteit, sekspositiviteit, hiv-stigma, PrEP en creativiteit in de queer fetish scene. In Club Church kan Anne zijn achtergrond in kunst combineren met zijn interesse in seks.

Isabelle Ho Kang You is organisator en concept-developer van Eerste Communie, waar alles draait om technofeesten op plekken als braakliggende terreinen en leegstaande gebouwen. Isabelle ziet zichzelf als een raver en vrijheidsvechter, met een voorliefde voor het donkere: “De duisternis geeft je cadeaus als je er voor open staat”.

IDFA Meetswordtmogelijkgemaakt door VSBfonds,Stichting Democratie en Media en Gemeente Amsterdam.

Meer informatie

Ontdek soortgelijke evenementen:Home