Home

NFF – Talk – NFF Prof Talk: Face Value

27 september 2021
3:50 PM - 5:30 PM
Nederlands Film Festival
Openbaar

Mensen ontmoeten elkaar steeds vaker online en gezichtsherkenning wordt op steeds meer plekken ingezet, van smartphones tot aan grenscontroles. Zo zien we dat gezichten steeds vaker door een technologische ‘lens’ worden gedigitaliseerd en getransformeerd. In dit proces fungeert het gezicht niet slechts als een startpunt van menselijke ontmoetingen, maar ook als wachtwoord, database en middel bij overheidscontroles.

Wanneer we op straat lopen, een selfie posten of een demonstratie bijwonen, lopen we het risico dat gezichtsherkenningssoftware ons gezicht analyseert en de informatie opslaat in een database. We zijn ons vaak niet bewust van de grote hoeveelheid informatie die van ons gezicht wordt afgelezen en wat daarmee gebeurt, omdat dit proces van een afstand gebeurt en doorgaans onzichtbaar blijft. Wanneer, waarom en hoe je herkend wordt is geen neutraal proces, maar een proces dat gekenmerkt wordt door structuren van in- en uitsluiting.

Tijdens het panel gaan we in gesprek met experts (beeldend kunstenaars en onderzoekers) over de politiek van gezichtsherkenning, gevolgd door een Q

Meer informatie

Ontdek soortgelijke evenementen:Home