Home

NFF – Talk – NFF Prof Talk: Josep — From the Draw­ings to the Screen

29 september 2021
10:30 AM - 12:30 PM
Nederlands Film Festival
Openbaar

Josep is een ontroerend eerbetoon van de ene illustrator aan de andere. De Franse cartoonist Aurel schetst een pijnlijk hoofdstuk uit de Franse geschiedenis aan de hand van het leven van de Catalaanse tekenaar en verzetsstrijder Josep Bartolí. Hij vluchtte tijdens de Spaanse Burgeroorlog naar Frankrijk en belandde daar in een concentratiekamp.De prijswinnende animatiefilm (EFA 2020 én César 2021) wordt verteld vanuit het perspectief van de fictieve Franse gendarme Serge, die bevriend raakt met Bartolí.

Aurélien Froment staat vooral bekend als politiek illustrator voor Le Monde en het satirische weekblad Le Canard Enchaîné waarin hij zijn werk publiceert onder de naam Aurel. Josep is het speelfilmdebuut van Froment. Tijdens deze Prof Talk gaan we in op zijn hommage door verschillende tijdperken uit de film te matchen met de grafische stijl van Bartolí op dat moment.

Froment en scenarioschrijver Jean-Louis Milesi kozen voor een indirecte manier om het leven van Bartolí te verfilmen, omdat ze zich niet gelegitimeerd voelden om zich te verplaatsen in de geest van een Spaanse vluchteling: ”De Fransen waren niet het slachtoffer gedurende deze burgeroorlog, dus wij hebben niet het recht om namens de Spanjaarden te spreken.” Aurel verbeeldde het leven van Bartolí daarom aan de hand van beider hun roeping als illustrator. De tekeningen van de Spanjaard komen in de film kort in beeld.

De Frans-Catalaanse coproductie verbeeldt de onmenselijke situatie in de vluchtelingenkampen in Frankrijk in 1939. Aurel is aanwezig via een inbelverbinding, de Catalaanse associate producer Juan Carlos Concha Riveros is fysiek aanwezig tijdens deze Prof Talk. Samen hebben ze het over de film, de goede en bijzondere samenwerking tussen de twee landen en vertellen ze over het volledige proces van het produceren van een animatiefilm.

Josep is te zien via Picl en Vitamine Cineville. Dit programma is in samenwerking met Kaboom Animation Festival.

Taal: Engels

Meer informatie

Ontdek soortgelijke evenementen:Home