Home

Festival – Noordelijk Film Festival

10 november 2021 - 14 november 2021
8:00 AM - 6:00 PM
Nederlands
Online
Openbaar

Het Noordelijk Film Festival is een filmfestival in Leeuwarden dat jaarlijks plaatsvindt in november. Het festival onderscheidt zich van andere festivals met zijn unieke internationale en lokale Noordse Focus. Dit is een uitgebreide filmexpeditie door een breed Noord-Europa: van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan de Scandinavische landen en de Baltische staten.

Na een feestelijk jubileumjaar in 2019, moesten we het in 2020 helaas een jaar zonder doen. Dit jaar keert het Noordelijk Film Festival gelukkig weer terug in hybride-vorm, vooral offline maar ook online kun je van het festival genieten. Een sfeervol filmfestival zoals je dat van ons gewend bent, maar in een nieuw jasje. In de vijf dagen waarin film volop wordt gevierd, voert het thema different, but familiar de boventoon.

Net even anders

n 2020 liep het even anders dan anders toen het coronavirus roet in het eten gooide. Wat de 41e editie van het Noordelijk Film Festival had moeten worden, werd noodgedwongen een jaar opgeschoven. Daarom wordt nu in 2021 het filmfestival in zijn volledigheid gevierd, maar wordt er wel rekening gehouden met wat wel mag en wat niet mag. In een jaar waarin alles zó is veranderd, was het namelijk onmogelijk om stil te blijven staan. Het thema van deze 41e editie is dan ook different, but familiar. Van 10 tot en met 14 november geniet je van de welbekende buitengewone festivalsfeer en een filmselectie met een vertrouwde Noordse focus op een hybride festival, waarbij we het onverwachtse verwachten en we aandacht geven aan de verduurzaming van het Noordelijk Film Festival.

Over het festival

Het Noordelijk Film Festival is een filmfestival in Leeuwarden dat over het algemeen elk jaar plaatsvindt rond het tweede weekend van november. In 2019 werd nog het jubileum van het 40-jarig bestaan gevierd met een speciale langere editie. Van 1976 tot en met 1988 vonden de eerste tien edities plaats onder de naam Fries Film Festival. Stadsschouwburg De Harmonie heeft zo goed als alle jaren als festivalhart gediend. Daarnaast is filmtheater Slieker Film (in het Fries Museum) een festivallocatie. Dit jaar trekken we ook de provincie in met een programma dat zich uitstrekt tot De Lawei in de Drachten en De Koornbeurs in Franeker. Dichterbij voegen we er één locatie aan toe: voor het eerst draaien we in Pathé, de gloednieuwe buur van De Harmonie. Het festival is met circa 20 tot 25 duizend bezoeken, geteld over vijf dagen, één van de grootste regionale filmfestivals van Nederland.

Face The North!

Het festival onderscheidt zich van andere festivals met zijn unieke internationale en lokale Noordse Focus. Dit is een uitgebreide filmexpeditie door een breed Noord-Europa: van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan de Scandinavische landen en de Baltische staten. Een sterke selectie van de nieuwste internationale speelfilms en documentaires uit deze grote noordelijke regio deelt het scherm met veelbelovende films uit eigen regio. Het Noordelijk Film Festival biedt met het Noorderkroon programma een podium en springplank voor professionele talenten, studenten en zelfs amateurfilmmakers, door middel van vertoningen, competities en bijeenkomsten.

EcoCinema

Het Noordelijk Film Festival heeft zich ten doel gesteld om waar mogelijk zijn eigen foot print te reduceren en een groener filmfestival te organiseren. Het festival wil ook graag het publiek met nieuwe inzichten informeren en inspireren. De groene en duurzame voornemens worden daarom ook onderstreept met een nieuw verdiepingsprogramma EcoCinema. Hierin worden belangrijke films getoond die verrijkende inzichten bieden in onderwerpen als klimaatverandering, vervuiling en het duurzamer en beter omgaan met de aarde. Deze films worden zo veel mogelijk gecombineerd met inleidingen of debatten met lokale partners die hierbij de nodige context kunnen bieden.

Zijprogramma en specials

Naast de Noordse Focus zijn er verschillende zijprogramma’s, met dit jaar een aantal nieuwe toevoegingen. De bekende programmaonderdelen zoals The 48 Hour Film Project, livemuziek, verschillende film & food-evenementen en schoolvertoningen keren terug. Daarnaast is er dit jaar een filmquiz, kun je bij de première van een nieuwe Noorse serie zijn en wordt er op het festival een ruimte ingericht voor een bijzondere filminstallatie.

Welkom in Friesland!

Het Noordelijk Film Festival vindt plaats in het hart van Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland (of Fryslân in ’t Fries) en culturele hoofdstad van Europa in 2018. Bezoekers en gasten uit binnen- en buitenland prijzen het festival om de programmering, gastvrijheid en geweldige sfeer. Kom het zelf ervaren!

Meer informatie

Ontdek soortgelijke evenementen:Home