Home

VERS x Pete Wu: over Aziatische representatie

3 mei 2021
8:00 PM - 9:30 PM
Nederlands
6,20 (gratis voor VERS-leden)
Online

Hoe staat het er in Nederland nou echt voor met Aziatische representatie, zowel op het witte doek als op de buis?

Waar moet jij aan denken als je denkt aan Aziatische personages of verhaallijnen in de geschiedenis van (Nederlandse) film en televisie? Denk je aan complexe karakters met gelaagde emoties en interesse, zoals in Parasite of toch aan vlakke stereotypes zoals Wendy van Dijk’s Ushi? Hoe staat het er in Nederland nou echt voor met Aziatische representatie, zowel op het witte doek als op de buis?

Tijdens het komende VERS Event onderzoeken we dit, samen met Pete Wu!

Aan de hand van voorbeelden van Aziatische representatie door de jaren heen stellen we de vraag welk effect deze (mis)representatie heeft gehad op de Nederlands-Aziatische gemeenschap.

Wat herinnert Pete nog van de Aziatische representatie in zijn opvoeding? Waar gaat het goed en waar moet het beter binnen de Nederlandse industrie? In hoeverre moet je iets in de context van een bepaalde tijdsgeest plaatsen? Welke stereotypen zijn er nou precies?

Samen met Pete Wu kijken we naar Aziatische personages en verhaallijnen en tegelijkertijd staat ook zijn eigen documentaire- en schrijfwerk centraal.

Pete Wu
Pete Wu is journalist, schrijver, documentairemaker en eindredacteur. In oktober 2019 debuteerde hij bij Das Mag met De bananengeneratie, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. In juni 2020 verscheen bij VPRO de documentaire Pete en de bananen, over daten als Nederlander van Aziatische komaf. In oktober 2021 verschijnt zijn kinderverhalenbundel voor Uitgeverij Gottmer. Eerder studeerde hij Engelse literatuur, Amerikanistiek en mediafilosofie en werkte hij voor de Volkskrant, International Film Festival Rotterdam, VICE, NOS en Brandpunt+. Hij is ambassadeur voor Pride Amsterdam en adviescommissielid voor Literatuur Vlaanderen.

– Ben jij VERS-lid? Dan is dit evenement gratis voor jou! Je moet echter nog wel jouw ticket reserveren via Eventbrite, waar je jouw naam (en evt. VERS-lidnummer) in moet vullen.

– Om deelname aan de online evenement overzichtelijk te houden en om voldoende ruimte te kunnen bieden voor vragen, zijn er slechts een beperkt aantal tickets beschikbaar. Wacht dus niet te lang met het kopen/reserveren van jouw ticket!

 

Meer informatie

Ontdek soortgelijke evenementen:Home